NESSUS KURULUM (RESİMLİ ANLATIM)



NESSUS NEDİR NE İŞE YARAR ?

Nessus ; bir uygulamanın veya websitesin güvenlik açıklarını tespit etmek için kullanılan web arayüzüne sahip bir programdır.Nessus plugin temelli bir sisteme sahiptir.Pluginleri kullanarak network taraması yapar.Nessus Kali Linux'taki bir çok toolu arka planda çalıştararak analiz yapar(Örn; nmap , nikto gibi.).Nessus kullanılarak bir sistemin açığı tespit edilebilir.Aynı zamanda bu programı bir saldırganda sisteminize sızmak için kullanabilir.

Nessus'u kişisel kullanım için ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.Kurumsal firmalar için yıllık belli bir ücret karşılığında profesyonel sürümüde kullanılabilir.Bu sürüm daha gelişmiş pluginler kullanarak etkili atak türleri için zaafiyet analizi yapabilmektedir.

Önemli Not : Arkadaşlar yalnız bu yükleme için harddiskinizde yeterli boyutta yer olduğuna emin olun.Özellikle sanal makinenizdeki boş alanı kontrol edin yoksa yükleme işlemi sırasında hata alırsınız ve tekrardan başa dönmek zorunda kalırsınız.

NESSUS KURULUMU 

Öncelikle Nessus'un orjinal sitesinden kurulum dosyasını indirmemiz gerekiyor.





Kullandığınız Kali Linux işletim sistemine göre 32 bit veya 64 biti seçerek gerekli dosyayı indiriyoruz.Ardından bu dosyayı Kali Linux işletim sistemimize atıyoruz.

Dosyayı Linux'a attıktan sonra terminali açıyoruz.



dkbg -i <Nesus deb dosyası> şeklinde terminale yazarak kurulumun tamamlanmasını bekliyoruz.


Ardından /etc/init.d/nessusd start yazarak nessus u başlatıyoruz.


Bize Nessus'u kurarken vermiş olduğu https://kali:8834 linkini açıyoruz ve böyle bir hata mesajı çıkıyor.Önemli bir hata değil.Advanced'e basıyoruz.


Add Exception ' a basıyoruz.


Başka hiç birşeyi değiştirmeden Comfirm Security Exception' a basıyoruz.Ve nessus Kurulumu açılıyor.


Nessus Essentials i seçerek devam ediyoruz.


Buraya aktivasyon için isim ve mail adresi giriyoruz.Geçerli bir mail adresi girin çünkü aktivasyon kodu gelicek.Bilgileri yazdıktan sonra Email'e basıyoruz ve mail adresimize aktivasyon kodu geliyor.

Aktivasyon kodunu yazıp devam ediyoruz.


Ardından sonraki girişlerimiz için kullanıcı adı ve şifre oluşturuyoruz.Bu herhangi birşey olabilir.Bu kullanıcı adı ve şifreyle bundan sonra giriş yapıcaksınız arayüze.


Yükleme işlemi sisteminizin gücüne göre zaman alabilir.Sayfayı kapatmayın ve yüklenmesini bekleyin.


Yorum Gönder

1 Yorumlar